Mali Mühür Nedir?

Mali Mühür Nedir?

Mali mühür, tüzel kişiler ile kurum, kuruluş ve işletmeler tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) elektronik belge sistemlerine başvuru yapılabilmesi, oluşturulan e-fatura ve diğer yasal belgelerin güvenliğinin sağlanması amacıyla kullanılan bir dijital güvenlik aracıdır. Bu mühür, oluşturulan ve/veya oluşturulacak belgelerin bütünlüğünü, kaynağını ve içeriğini garanti altına alarak, elektronik ortamda güvenli bir şekilde iletilmesini sağlar. Ayrıca, GİB sistemlerinde yapılan iptal işlemleri ve elektronik ortamda belgelerin saklanmasında da kullanılır.


Mali Mühürün E-Belge Sistemlerindeki Önemi

Tüzel firmalar için, e-Fatura ve e-Defter gibi e-Belge Uygulama başvuruları Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üzerinden yapılmalıdır. Şahıs firmaları için ise e-Fatura ve e-Defter gibi e-Belge sistemlerine başvurular Mali Mühür ya da E-İmza ile yapılabilir. Bu başvurular sonrasında GİB tarafından lisanslı E-Belge Entegratör firmaları aracılığıyla e-Arşiv, e-Müstahsil ve e-İrsaliye gibi diğer e-Belge sistemlerinin başvuruları ve açılışları yapılabilir.


Mali Mühürün Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Sistemlerindeki Önemi

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemlerinde, EYP (Elektronik Yazışma Protokolü) 2.0 versiyonunda, fiziksel evraktaki kaşenin yerini almak için önce Mali Mühür İmzası EYP’ye eklenir. Ardından ilgili EYP, elektronik imza ile imzalanarak, KEP sistemi aracılığıyla ilgili devlet kurumuna gönderilir ve Devlet Yazışma Sistemi (DYS)'ne otomatik olarak işlenmesi sağlanır.


E-İmza ve Mali Mühür Arasındaki Fark

E-İmza, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre, kişinin ıslak imzası ile aynı hukuki geçerliliğe sahip bir dijital imza türüdür. E-İmza, hem bireyler hem de şahıs firmaları tarafından, e-Devlet girişleri ve çift doğrulama gerektiren işlemler için kullanılabilir. Ayrıca, sözleşme, teklif gibi evrakların imzalanmasında da kullanılabilir. Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) işlemlerinde de E-İmza aktif rol oynar.

Mali Mühür ise yalnızca e-Belge ve e-Defter başvuru ve gönderimleri ile EYP 2.0 versiyonunda imzalamada kullanılır. Dolayısıyla E-İmza, daha geniş bir uygulama alanına sahipken, Mali Mühür yalnızca resmi belgeler için kullanılmaktadır.


Mali Mühürün Avantajları

Gelişen elektronik çağda mali mühürler, işlemlerin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılmasına olanak tanır. Bu sistem, kaşe gibi fiziksel belgelerle kıyaslandığında daha güvenilir, taklit edilemez ve pratik bir çözüm sunar. Ayrıca, mali mühür kullanımı sayesinde, belgeler hem daha güvenli hem de daha hızlı bir şekilde iletilir ve onay süreçleri kolaylaşır.

Mali mühürlerin, yalnızca küçük bir cihazla kullanılmasına rağmen, kaşe kadar resmi ve önemli bir işlevi vardır. Bu sebeple, kaybolması durumunda kullanımdan kaldırılması gerekir. Ayrıca, işlem sürelerini hızlandırarak, yanlışlıkların ve aksaklıkların olasılığını en aza indirger.


Mali Mühür Başvuru Süreci

Mali mühür, belgelerin elektronik ortamda güvenli bir şekilde gönderilmesi, iletilmesi ve saklanması açısından kritik bir öneme sahiptir. That Teknoloji sistemlerine bir kere tanımlandıktan sonra, tekrar tekrar kullanıma gerek kalmaz. Farklı alanlarda ve mesafelerde faturaların gönderimi mali mühür ile yapılabilir.

Mali Mühür Sertifikası başvurusu için online işlemler adresine gidilebilir. Bu sayfada tüzel ya da gerçek kişi olarak başvuru yapılabilir. Ayrıca, illerdeki That Teknoloji temsilcileri aracılığıyla da mali mühür temini sağlanabilir. Yerinde teslimat talebi için ise, aşağıdaki formu doldurarak bize iletebilirsiniz.

İletişime Geçin