e-İrsaliye İptal Edilebilir mi?

e-İrsaliye İptal Edilebilir mi?

Zaman zaman irsaliyede yer alan malların muhteviyatı ile teslimat sırasında olanlar arasında uyuşmazlıklar veya eksiklikler görülebilir. Ancak mükellefler için en büyük soru işareti, e-irsaliyenin iptal edilip edilemeyeceğidir. Yanlışlık olan bir e-irsaliyenin reddi, hem satıcı hem de alıcı açısından sağlıklı stok kontrolü yapılabilmesi adına büyük önem taşır. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) belirlediği kurallara uyulduğu sürece, e-irsaliye iptali belirli prosedürler dahilinde mümkündür.

Aşağıdaki başlıklarda e-irsaliye iptal süreci hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bulabilirsiniz.

İçindekiler:

  • e-İrsaliye İptal Edilmesi Mümkün mü?
  • e-İrsaliye İptali Süresi Ne Kadar?
  • e-İrsaliye Nasıl İptal Edilir?
  • e-Belge Kullanmanın Avantajları
  • e-İrsaliye İptal Edilmesi Mümkün mü?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Tebliği’ne göre, gönderici tarafından e-irsaliyenin iptal edilmesi mümkün değildir. Ancak, e-irsaliye yanıtı kapsamında belirtilen hükümlere göre, hem satıcı hem de alıcı tarafın e-irsaliye mükellefi olması durumunda, alıcı belgeyi düzenleyen firmaya yasal süre içinde kabul veya red yanıtı verebilir.

Alıcının e-irsaliye mükellefi olmaması durumunda da e-irsaliye kesilebilir. Bu gibi durumlarda fiili sevk tarihi geçmemişse, alıcı, yeni bir irsaliyeyi matbu (basılı) olarak düzenleyerek e-irsaliye iptalini gerçekleştirebilir. Ayrıca, e-irsaliyeyi reddetmek isteyen mükellef, kısmi kabul, kısmi red veya tamamen red seçeneklerinden birini tercih edebilir.

Eğer irsaliyenin içeriği tamamen hatalıysa, alıcının bütünüyle red yanıtı vermesi gerekir.

E-irsaliyelerin birer sevk irsaliyesi olması nedeniyle, üzerinde belirtilen fiili sevk saati ve tarihi, red sürecinde büyük önem taşır. Alıcının verdiği red yanıtının geçerli olması için, hataya konu olan e-irsaliyenin fiili sevk tarihinden önce verilmesi gerekir. Eğer bu tarih geçtiyse, red yanıtı hükümsüz sayılır ve göndericinin yeni bir e-irsaliye düzenlemesi gerekir.

e-İrsaliye İptali Süresi Ne Kadar?

Alıcının belgeye yanıt verme süresi yasal olarak 7 gündür. Ancak, fiili sevk tarihinden sonra red işlemi yapılamaz. Bu nedenle, tarafların iletişim halinde olup süreci zamanında yönetmesi büyük önem taşır. Ayrıca, geçmiş tarihli veya fiili sevk tarihinden öncesine yönelik e-irsaliye düzenlemenin mümkün olmadığını da unutmamak gerekir.

e-İrsaliye Nasıl İptal Edilir?

E-fatura veya e-arşiv faturada olduğu gibi e-irsaliye iptal portalı bulunmamaktadır. Mükellefler, GİB veya özel entegrasyon panellerini kullanarak ilgili e-irsaliyenin üzerine gelerek red veya kabul seçeneğini işaretleyerek işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Eğer yeni bir e-irsaliye düzenlenirse, önceki iptal edilen irsaliyenin numarası, yeni düzenlenen irsaliyenin açıklama kısmına yazılmalıdır. Bu, ilerleyen süreçte olası karışıklıkları önlemek açısından büyük kolaylık sağlar.

e-Belge Kullanmanın Avantajları

E-belge sistemleri sayesinde iş süreçleri daha hızlı ve verimli hale gelir. İşte e-belge kullanmanın sağladığı başlıca avantajlar:

Kağıt tüketimini ortadan kaldırarak doğayı korur. Ağaç kesimini ve orman tahribatını önler.

Karbon ayak izini azaltır. Kağıt üretimi ve nakliyesi büyük ölçüde sera gazı emisyonuna yol açar.

Maliyetleri düşürür. Kağıt, mürekkep, yazıcı, toner gibi giderleri ortadan kaldırır.

Dijital ortamda saklanabilir. Fiziksel dosya dolaplarına ihtiyaç kalmaz ve belge arşivleme süreçleri daha kolay hale gelir.

Zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlar. Elektronik belgeler, kağıt belgelere kıyasla çok daha hızlı erişilebilir ve yönetilebilir.

Daha güvenlidir. Dijital imza, şifreleme gibi yöntemlerle korunarak sahtecilik ve dolandırıcılık riskini azaltır.

Yasal uyumluluk sağlar. Vergi ve muhasebe işlemleri için gereken tüm düzenlemelere uygun olarak kayıt altına alınır.

Kaybolma riskini en aza indirir. Fiziksel belgelerin aksine, mücbir sebepler nedeniyle zarar görme olasılığı düşüktür.

İnternet erişimi olan her yerden kullanılabilir. Farklı cihazlardan kolayca erişim sağlanır.

Ekipler ve paydaşlar arasında kolay paylaşım imkanı sunar. Verimlilik artırılarak iş süreçleri hızlandırılır.

Otomasyon sağlar. İş süreçlerini otomatikleştirerek hata payını en aza indirir.

Ödemeleri hızlandırır. Elektronik belgeler sayesinde tahsilat süreçleri daha hızlı ve güvenli gerçekleşir.

E-belge sistemine geçerek hem maliyetlerinizi azaltabilir hem de iş süreçlerinizi daha verimli hale getirebilirsiniz.

E-irsaliye iptali ve diğer e-belge süreçleri hakkında daha fazla bilgi almak için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve özel entegratörlerin sunduğu hizmetleri inceleyebilirsiniz.

İletişime Geçin